fbpx

Itt és Most Szent György-hegy Raposka

Itt és Most elmondhatom nektek, hogy különleges öröm látni, hogy milyen sokszínűen lehet hasznosítani felmenőink mindennapi munkájához szükséges kiszolgáló épületeit, lásd esetetekben egy présház a Szent György-hegyen. Mi adta az ötletet, hogy vendégházzá formáljátok a korábban szőlészeti, borászati céllal épített és használt házikót?

  • A tipikus szerelem volt az első látásra, ami felülírta a terveket. Leültünk a 110 éves körtefa alá, és éreztem: ez az, és nem az elhagyott iskolaépület Zalában, nem a romos kúria, hanem itt Laci bácsi présháza.

Fejezetek a vendéglátóinkról

Mi a saját közvetlen kapcsolódási pontotok a szőlőhöz, borokhoz, illetve a Szent György-hegyhez?

  • Gyerekkori barátaim nagyszüleinek volt a hegyen szőlője, ahova nyaranta lejöttünk a barátokkal. Hamar nagy szerelem lett a hegy. A bor szeretetét édesapámtól hozom, de soha nem gondoltam volna, hogy szőlőt fogok művelni. Tipikus városi gyerekként soha nem láttam gazdálkodást közelről.

Ti is itt éltek a környéken? Mi fogott meg benneteket a vidékben, amely miatt éppen ide szántátok a vendégházatokat?

  • Én az időm mintegy 30%-át töltöm a birtokon, amikor itt vagyok, főleg a szőlőben dolgozom: ez nekem a meditációm. A hegynek van valami speciális energiája, mikor kiszállok az autóból hirtelen nyugalom tör rám és minden a helyére kerül. Szerintem ezt a speciális atmoszférát a vendégeink is érzik.

Milyen állapotban vették át az ingatlant? Mennyi munkát és időt fektettetek bele, hogy most egy minden kényelmet kielégítő vendégházként működhessen? Itt és Most őszintén elmondhatjátok: Újra belevágnátok?

  • Nagyon sok munka volt az ingatlanok rendbehozatala, és ez egy soha véget nem érő történet. Az alap felújítások 6 hónapot vettek igénybe azóta még minimum évi 1-2 hónapot dolgoztak az ingatlanokon. Jelenleg éppen a napelemek szerelése és a szaunaház építése zajlik, ami megközelítőleg 2 hetet vesz igénybe. Az Itt és Most egy szerelem amit hobbiból saját örömre is csinálunk, így biztos újra belevágnánk. A birtok maga fél hektár, itt teljesen megújítottuk a művelést, szigorú termés kontrollt alkalmazunk a szőlőben és a gyümölcsösünk már bio 3 év küzdelem után.

Bemutatkozótokban felhívjátok a figyelmet a helyi és a környéken található borászatokra, termelőkre, piacokra, és egyéb vendéglátóhelyekre, bisztrókra? Ti magatok főállásban mivel foglalkoztok? Van-e saját terméketek, amit szívesen bemutatnátok az érdeklődőknek?

Én pénzügyi területen dolgozom, jelenleg projektekbe segítek be multiknak, de egyre többet szeretnék foglalkozni az Itt és Mosttal. Idén először lesz egy fantasztikus rizling alapú gyöngyöző borunk is: már nagyon várjuk, hogy január környékén elkészüljön, és 3 év kemény munka után a kiváló minőségű rizlingből végre saját bort is készíthessünk egy környékbeli szakember segítségével. Természetesen a többi terményt is hasznosítjuk, egyrészt a termelői kosarainkba, másrészt szörpöket és lekvárokat is készítünk.


Présház és Manzárd egy helyen

Jelenleg két épület – Laci Bácsi présháza és a Cseresznyés manzárd – is alkalmas a félhektáros területen az idelátogatók pihenésére. Terveztek-e bármilyen bővítést?

  • Ezt mindig tervezzük, jelenleg a már említett szaunaházunk jelenti a minőségi bővülést, valamint a napelemeknek köszönhetően idén november 20. és január 2. között is nyitva tartunk.

Ugye tudjátok, hogy elkerülhetetlen kérdés: Ki a Laci bácsi? 😊

  • Laci bácsi a kisház korábbi tulajdonosa, egy fantasztikus nagypapa 4 gyermek apukája és több mint 10 unákája van. Tőle tanultam nagyon sokat arról, hogy mit és hogyan kell a szőlőben csinálni, 1 évig együtt csináltuk a szőlőt. Az ő munkája, odaadása és kedvessége miatt kapta meg a kisház az ő nevét.

A manzárd egy francia építészeti stílus, mely a tetőszerkezet különleges kialakításában mutatkozik meg. A manzárdtetőt szeretettel alkalmazták királyi kastélyoknál, illetve művészek számára ideálisan hasznosítható terület volt – festők, szobrászok, írók, költők. Eleve így találtatok az épületre vagy Ti alakítottátok át ilyenre?

  • A vincellérház eleve 2 szintes volt, csak kisebb alakításokat kellett végezni rajta annak érdekében, hogy fent is és alul is legyen egy apartman. Jelenleg az alsó szintet nem adjuk ki, de reméljük a közeljövőben 8 személyes apartmanként üzemelhet majd a ház.

Láthatóan a kényelem fontos számotokra – gondosan kiválasztott matracok, ágynemű, valamint az egyedi párnaválasztási lehetőség? Mi ösztönzött abban, hogy ezeket előtérbe helyeztétek?

  • A munkám miatt rengeteget utaztam, és mikor volt egy kis szbadidőm nagyon fontos volt, hogy azt pihentetően tudjam eltölteni. Úgy vélem, hogy egy szállásnál a legfontosabb, hogy a vendégek legalább olyan – vagy akár jobb – körülmények között pihenhessenek mint otthon. Mi pihenést, feltöltöltődést kínálunk a vendégeinknek.  Nem természetes alapanyagú ágyneműben, kényelmetlen párnán és alacsonyabb minőségű matracon pedig sokkal nehezebb kipihenten ébredni.

Mi az, amit semmiképpen ne hagyjunk ki, ha a Szent György-hegyet választjuk kikapcsolódásunk helyszínéül?

  • A naplemente az erre kialakott teraszon a birtokon felejthetetlen élmény. Amit minden vendégnek ajánlok: a hegyet megmászni és a tetején a piknik padon elfogyasztani egy üveg jó bort. A kilátás fantasztikus a tanúhegyekre és a Balatonra.

Itt és Most Hála és Köszönet

Válaszaitokat, ajánlásotokat és minden eddigi munkátokat – melyet ebbe a megvalósított álmotokba fektettetek – megköszönve, mi is mindenképp javasolnánk az idelátogatóknak néhány közeli látnivalót.

Szent György-hegy a Balaton-felvidék egyik jellegzetes tanúhegye, oldalán hatalmas bazaltoszlopok találhatók. A hegy természeti szépségei miatt kedvelt túracélpont. Közvetlenül a Kőkapu bazaltképződményei alatt, a fokozottan védett terület határán áll a Kaán Károly kulcsosház, amely mellett az Országos Kéktúra útvonala is elhalad. A hegyet kissé magunk mögött hagyva Tapolca városát feltétlen érdemes meglátogatni, ahol több látványosságot is beiktathatunk az aktív pihenésünkbe. Ha a környéken járunk kihagyhatatlan nevezetesség a Szigligeti vár, amelynek bástyáiról lélegzetelállító kilátás nyílik a Balatonra, és a Tapolcai-medence tanúhegyeire. Minden ilyen fizikailag kimerítő, de lelket feltöltő túra után elmondhatjuk: Itt és Most jól esik megpihenni a présházban, ahol a helyi borok közül kortyolgatva nézhetünk vissza az egyedi élményekkel dúsított napjainkra.