fbpx

Chalet for you – Répáshuta

Nagyon örültünk mikor megtaláltunk Titeket, hiszen Kelet-Magyarországon kevesebb Egyedi Szállással találkozik az ember Közép- és Nyugat-Magyarországhoz képest. Amit kevésbé értünk, hiszen mint a Ti példátok is mutatja a Chalet for you esetében: Fantasztikus természeti környezetben idilli miliőt lehet kialakítani turisztikai szempontból is. (Szerk.)

Ideje megismerni

Weboldalatokon a bemutatkozóban leírjátok, hogy Ti is itt laktok Répáshután. Egyértelmű volt, hogy maradtok álmotokkal a településen, vagy elgondolkodtatok, hogy egy idegenforgalmilag forgalmasabb városba vigyétek a Chalet for you vendégházakat?

Én (Szilvi) répáshutai vagyok, itt nőttem fel, azonban 18 éves koromban a főiskola miatt Budapestre költöztem, majd 32 évig ott is ragadtam a munkalehetőségek miatt. Férjemmel életünk derekához érve kezdett el motoszkálni bennünk, hogy jó lenne nyugalmasabb, lassabb életet élni, közelebb a természethez. Mivel gyakran jártunk „haza” a szülőkhöz – imádjuk ezt a környéket – így egyértelmű volt, hogy Répáshután szeretnénk több időt eltölteni, vagy akár teljesen életvitelszerűen ide költözni. Eszünkbe sem jutott, hogy idegenforgalmilag ismertebb helyre vigyük a vendégházakat. Ez a hely méltatlanul kevésbé ismert, annak ellenére, hogy páratlan, festői fekvése van a falunak (egy hosszú erdőkkel hegyekkel ölelt völgyben húzódik) és az egyetlen település a Bükki Nemzeti Park területén. Úgy gondoltuk itt az ideje megismertetni ezt a gyönyörű helyet másokkal is. 😊

Van mindkettőtöknek főállása vagy egyikőtöknek a Chalet four you a fő projektje?

Jó kérdés! 😊 Akkor vágtunk bele az álmunk megvalósításába, amikor Tibinek úgy alakult a munkája, hogy váltás elé került. Úgy gondoltuk, hogy akkor most van itt az ideje, vágjunk bele. Ez 2018 év végén volt. Így ő kezdettől fogva 100%-ban a projekt megvalósítására tudott koncentrálni (Utólag kiderült, ez máshogy nem is működött volna…) Én még jelenleg is dolgozom egy pesti multinál. Nem könnyű, hiszen ingázom, de sokat tudok Répáshutáról dolgozni, így a szabadidőmben és a hétvégén teljes erővel a vendégházzal tudok foglalkozni.

Gerenda vagy rönk?

Hála a modern, fejlődő világunknak Magyarországon is sokféle természettudatos építési módszer létezik. Miért a gerendaház mellett döntöttetek?

Itt a hegyekben egyértelmű volt, hogy a faház a legautentikusabb stílus, ez adja vissza leginkább ezt az igazi hegyvidéki stílust. Nem is gondolkodtunk másban. Rönkház is benne volt a pakliban, de energetikai szempontból mégis a gerendaház mellett döntöttünk. Nem bántuk meg! A fa olyan plusz értéket ad hozzá az élményhez, amelyet csak az ért meg, aki szállt már meg faházban. A fa illata, a faház meghitt hangulata, klímája plusz energiával tölti fel az embert, olyan mintha a természetben aludnál.

Az ingatlanok a hegyek között futó völgyben találhatóak, az infrastruktúrátok mégis teljes körű. Mobil térerő is van, vagy a kommunikációt a wi-firől tudják a vendégek megoldani?

Szerencsénk volt, mert a telek egy része családi örökség, majd hozzá vásároltunk még egy nagyobb részt, így lett közel fél hektáros a terület. Habár a Chalet for you külterületen van (a falu szélén egy zsákutca legvégében az erdő alatt található), de még éppen elérhető volt a víz-villany-csatorna és a kábel szolgáltatás is. A faluban teljes körű mobilszolgáltatás van, így a vendégházaknál is elérhető, de az internetet közvetlenül kábelen kapjuk a szolgáltatótól, és a hozzá kapcsolódó TV szolgáltatást is. Így WIFI is elérhető a vendégeknek.

Kiemelitek, hogy kifejezetten elvonuló pároknak és pihenésre vágyó szülőknek ideálisak a vendégházak. Mi a javaslat abban esetben, ha valaki mégis mondjuk egy kisgyermekkel (14 éves korig) szeretne nálatok megpihenni?

Amikor belevágtunk a projekt megvalósításába el kellett döntenünk, hogy kiknek szól majd a szolgáltatásunk, mert más, ha gyerekek is vannak és más ha valaki elvonulni szeretne egyedül a párjával, akár gyerekek nélkül. A házakat és a hozzá kapcsolódó szolgáltatásokat ennek megfelelően kell megtervezni és kialakítani. Mi úgy gondoltuk, hogy erre nagy igény van, azaz hogy akár szülők kiszakadjanak a napi rutinból és elvonuljanak kettesben gyerekek nélkül feltöltődni. (Ezt visszaigazolják a vendégeink is.)

Van mikor a hely súgja meg a célokat

Maga a hely adottsága is e felé vitt minket. 2 házat terveztünk, ha az egyikben gyerek(ek) van(nak) és a másikban egy csendre, nyugalomra vágyó pár, akkor ez nem jó, mert az egyik vendég biztosan nem úgy fog hazatérni, ahogy a pihenését eltervezte… Ezt nem akartuk kockáztatni. Így döntenünk kellett és úgy éreztük, kifejezetten párokra tervezett privát szállásból kevesebb lehetőség van Magyarországon. A Chalet for you házai így nem is pótágyazhatóak, csak 2-2 fő befogadására alkalmasak. Gyermekeket 18 év alatt nem fogadunk.

Chalet for you: Mosolyok közt

Bőséges reggelit kínáltok házi alapanyagokból kosárban bekészítve, valamint paradicsomos tésztához alapanyagokat, amiből egy jó kis ebédet, vagy vacsorát rittyenthetünk. (Miért pont paradicsomos tészta?) 😊 Ez azt jelenti, hogy főzni is tudnak vendégeitek, ha egyedi, saját kosztra vágynak? Ez kültéren és bent a házakban is megoldható?

Miért pont paradicsomos tészta? 😊 Ezt egyszerűbb volt kivitelezni és erre megoldást nyújtani. Szerettünk volna valamit adni, ha annyira bekuckóznak, hogy kimozdulni sincs kedvük, akkor legyen valamilyen „gyors segély”. 😊 A konyha egyébként teljesen felszerelt, még mosogatógép is van (csak sütő nincs), tehát egyszerűbb ételeket el lehet készíteni. Tapasztalatunk az, hogy általában megoldják az étkezést a helyi étteremben, de van egy pizzéria is a faluban.

Borsodi ízek

Annak ellenére, hogy ilyen pici borsodi falu vagyunk, szerencsénk van, hogy egy a környéken is jól ismert étterme van a falunak (Vadász Bisztró), ahol tájjellegű ételeket lehet fogyasztani kiváló minőségben. Mivel szlovák nemzetiségű a falu, így a knédli, sztrapacska, tócsni az alapétel errefelé… 😊 De vannak pestiek is, akik a vadasért utaznak idáig… Vagy a lillafüredi pisztrángért, amely szintén fent van az étlapon. Kültéri sütögetőnk nincs a tűzveszély miatt. A sok fa (házikó és erdő) miatt biztonságosabbnak láttuk így.

Evés után mozgás

Vendégeitek a házakhoz tartozó bicikliket is használhatnak, ha gyalogtúra helyett erre vágynának. Az Egyedi Szállásokon szeretünk programokat is ajánlani. Szerintetek mit érdemes meglátogatni Répáshuta környékén, ami gyalogszerrel, vagy kerékpárral is elérhető közelségben van?

Biciklizést itt a hegyekben csak az igazán elhivatottaknak ajánljuk, hiszen van emelkedő és nagy a szintkülönbség. Természetesen erre is van lehetőségük a vendégeinknek. A falut fel lehet biciklivel is fedezni, vagy a falun túl elindulni a műúton Eger vagy Lillafüred irányába pár kilométerig teljesíthető. Még a műút is csodálatos, hiszen minden irányból az erdő veszi körül. (Mi is általában 3-5 kilométer biciklizünk, de Egerig, vagy Lillafüredig semmiképp nem ajánlatos sima biciklivel elmenni, hiszen az biciklivel messze van és visszafelé brutál emelkedő.)

Vessük bele magunkat a természetbe

Leginkább a túraösvényeket ajánljuk a vendégeinknek – van belőle bőven -, és eddig 100%-ban ezt is választották, ha kimozdulni akartak. Többsége a vendégháztól gyalogosan elérhető és kényelmes túrákat tehetnek a környéken, az erdőben, panoráma utakon, csodálatos kilátással, jó levegőn. Pl. a Bolygótúra tanösvény, amely egy 4 km hosszú körtúra és a vendégháztól 100 méterre található, vagy a Kőbalta tanösvény, amely a vendégháztól kb. 700 méterre kezdődik, 1,5 km hosszú. Ajánljuk még a Balla-barlangot is, ami erről a tanösvényről nyílik. Maga a barlang arról híres, hogy 12 ezer éves gyerekfej koponyát találtak és szerszámokat, amelyek a miskolci Herman Ottó múzeumban találhatók.

Ezer látnivaló

Hozzánk általában 2-3 éjszakára érkeznek a vendégek, és általában ezek a túra programok elegendőek ennyi időre. Plusz – ugye – ki akarják használni a jacuzzit és a szaunát is. 😊
Még egy fontos infó: idén márciusban nyílt a Bükki Csillagda, amely a vendégháztól 1 km-es kényelmes sétára található.
Az instán a „Programok” highlights-ban igyekszem ötleteket adni a vendégeknek, de a házakban is bekészítünk programajánlókat, túra ötleteket. Erdei túralovaglásra is van lehetőség, vagy vezetett hegyi túrára, ha valaki nem mer egyedül belevágni egy nagyobb lélegzetvételű kirándulásba. Nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy Lillafüred 20 perces autóútra fekszik Répáshutától. Ott is számtalan programlehetőség áll rendelkezésre. Egyébként tavasztól őszig a vendégek egy kupont kapnak, amellyel egy fél órás romantikus csónakázásra invitáljuk őket a Hámori-tavon a Palotaszállóval szemben – csak, hogy teljes legyen a romantika. 😊

Mikor a honlapotokat láttuk először és olvasgattuk, azaz érzésünk volt, hogy ha véletlenül otthon hagyunk valamit, akkor azt jó eséllyel megtaláljuk a Chalet for you szolgáltatásai között. Mi az, amit feltétlen hozzunk magunkkal a tökéletes kikapcsolódáshoz legyen akár jó vagy rossz idő?

Igyekeztünk úgy felszerelni a házakat, hogy ha mi töltenénk el itt pár napot, nekünk mire lenne szükségünk. (Sok tapasztalatot szereztünk utazásaink során. Mi úgyszintén inkább a privát szállásokat preferáljuk, ahol voltak jó ötletek, és ha valami hiányzott, abból tanultunk.)
Szóval itt van kapszulás kávé mellett kotyogós is, vagy 3 féle tea (fekete, zöld és gyümölcs is), édesítő, ha valaki nem használ cukrot, alufólia, ha a túrához csomagolnának valamit, stb… még sorolhatnám. Amit viszont mondani szoktunk a vendégeknek, hogy hozzanak olyan papucsot, amit kint is tudnak használni, mert a szaunához egy falépcső vezet fel. Ez hasznos lehet.

Hegyvidék, túra, kiegészítők

Ami szintén hasznos, az a kullancs riasztó, ha túrázni mennek. A túrához megfelelő lábbeli, illetve öltözék javasolt, és természetesen fürdőruha a jacuzzihoz. Arra is gondolni kell, hogy a hegyekben mindig 5-6 fokkal hűvösebb van, mint a városban. Nyáron este is nagyon le tud hűlni a levegő, érdemes tehát ilyenkor is egy melegebb felsőt becsomagolni. A faluban van két kis ABC is. A nyitvatartásuk azonban rövid és a választék minimális. Ezért javasolni szoktuk, hogy ha speciális italra, ételre van igényük/szükségük, akkor azt hozzanak magukkal, mert itt nem lehet beszerezni.