fbpx

Ki-kötő Öko-Art Familyretreat – Poroszló

Ki-Kötő – az egyik legszebb metafora

Repdes a szívünk és ennek több oka is van. Az első, hogy egymásra találtunk, a Ki-kötő és az Egyedi Szállások. Ilyen kapcsolatokra született vállalkozásunk és egyszerűen imádjuk az ilyen találkozásokat. Másodsorban, mert ezer és ezer ötletünket látjuk megvalósítva nálatok. Pompás érzés, hogy ezekről nem csak a Pinteresten álmodozhatunk, hanem személyesen is megcsodálhatjuk őket, ezúttal a Ki-kötő Öko-Artban. Végül, de nem utolsóként említve, mert ismét egy kelet-magyarországi gyöngyszemet mutathatunk be az egyik kedvenc kiránduló helyünkön a Tisza-tó ölelésében nyugvó Poroszlón.


Sok szó egy elnevézésben: Nézzük őket sorban. Mi mit takar? Ki-kötő?

Mivel a család tagjai messze laknak egymástól, a Ki-kötő-ben találtunk egy olyan helyre, ahol mindannyian időről időre ki-kötünk és az egymáshoz való kötődést ápoljuk. Ez az a hely, ahol ki-kapcsolódunk és igyekszünk a zajos hétköznapoktól távol nyugodtabb vizeken evezni, ill. kikötni. Szóval a Ki-kötő megnevezés nem más, mint egy egyszerű kis szójáték.


ÖKO és ART

Öko és Art egy kötőjellel elválasztva. Mit jelentenek számotokra külön-külön és mi a kettő ötvözése a Ti értelmezésetekben?

ÖKO és ART. Ez a két röpke szó adja át leginkább a porta jellegét és hangulatát, művészi másságát, olykor elgondolkodtató, merész kivitelezésű bútorzatát. Ökologikus gondolkodásunkat pedig lehetetlen véka alá rejteni, hiszen nem sok szervetlen anyagot találhatsz a házban és az újrahasznosítás a bútorokra is vonatkozik. Még sok mindenben erősödnünk kell, de az irány adott és élvezet nézni ahogy minden évben valami kis művészi jellegű csoda megvalósul. Persze a festegetés a nagy diófa alatt vagy a helyi művészek alkotótábora is egy a sok közül, ami a porta életéhez már ma is hozzátartozik.


Ki-kötő – A mi otthonunk a te otthonod

Familyretreat – azaz Családi elvonulás / Családi menedék. Ti hogyan fordítanátok és mi az üzenet, amit átadnátok az érdeklődőknek, a leendő vendégeiteknek?

A mi otthonunk a te otthonod. A Ki-kötő valóban nem egy tipikus vendégház. Igyekszünk nem is azzá válni. Családunkkal itt találkozunk és minden becsben tartott tárgy, amit szeretünk, azt ugyanúgy rendelkezésre állítjuk a vendégeinknek, mintha Ők is családtagok lennének. Így ez a történet elsősorban valóban nem egy gazdasági vállalkozás, hanem egy Familyretreat. A kedvenc kenyérvágókésem a konyhában, a legújabb éppen kiolvasott Náray regény a polcon, a gyerekeink képei a falon. Az előszobában egy régi nyomdai betűszekrény köszönt, ahova a nálunk megszálló vendégek egy kis találttárgyat hagynak hátra. Talán nekünk, talán másoknak vagy önmaguknak, hogyha ismét visszatérnek örüljenek ismét a viszontlátásnak.

Visszatérés

Idén a vendégeink 50%-a visszatérő vendég. Van, aki már saját nyaralójaként tér már vissza a Ki-kötő-be. Ez a fajta másság a vendégeink hozzáállásában is jelen van.


Hovatartozásról másként

Kettős nyelvi és lelki hovatartozásról írtok weboldalatokon. Mesélnétek erről kicsit? Kiket üdvözölhetünk vendéglátóinkban?

Bényei Gabriella a megálmodó vagyok, Gyula városából kerültem ki 25 évvel ezelőtt Németországba, ahol jelenleg is élek. A gyermekeim már ott születtek. Azóta már sok idő eltelt, egy boldog Patchwork családként élünk már hosszú évek óta. Férjem Joerg német, aki nem nagyon beszeli a magyar nyelvet. A fiaim és most már én is kettős nyelvi és lelki hovatartozásúak, amit a két ország közötti ingázás határoz meg. Magyar és német hon között félúton, kétnyelvűen, a másság jegyeit büszkén hordozva önmagunkban. Ez az identitás rányomja bélyeget arra is, amilyenné a Ki-kötő kialakult. Kicsit máskent gondolkodunk, tervezünk, de magyarul érzünk.


“Megnyitni a portánkat…”

Veletek is lehet találkozni, beszélgetni, ha a Ki-kötőben kötünk ki pár napra, vagy Ti ingáztok két állomás között? Miért pont Poroszló?

Velünk, Joerggel és velem, nagyon ritkán lehet találkozni Poroszlón, de vannak vendégek, akikkel már baráti kötödés alakult ki. Így akár egy kávéra Budapesten mindenkivel nagyon szívesen találkozunk, hiszen ott is sűrűbben megfordulunk. Ezek a beszélgetések azok, amik mindig megerősítik bennünk az érzést, hogy érdemes másoknak is megnyitni a portánkat, hiszen rengeteg csodálatos ember van, akik ezt megbecsülik, sőt inspiráló gondolataikkal együtt tovább építik.

Miért Poroszló?

A Tisza tónál a legjobb fekvésű falu.  Budapesttől az első, ami elérhető a pályáról, a telkek hatalmas kertekkel rendelkeznek, csendes utcáit nagyon kedves emberek lakják. Nekünk igazi kis idő utazás, hiszen itt a szomszédok barátként köszöntik egymást és segítőkészek. Poroszló közvetlen a Tó-partján terül el, infrastruktúrája is jól kiépített, pihenésre tökéletes.


Csodás formatervezés, remek ötletek és elképesztő látvány fogadja az idelátogatót. Ebben mennyire vagytok benne Ti és milyen szakemberektől, tervezőktől kaptatok segítséget?

A portát a sok melléképülettel 5 évvel ezelőtt rossz állapotban vettük meg, 10 éve lakatlan volt. Evert Brons, holland építész barátunk volt az, akinek köszönthetjük, hogy a házak átépítésre kerültek és olyan funkcionlitást kaptak, ami valóban magas színvonalú. Ez nem csak egy felújítás, hanem egy régi értékeket megmentő és újra rekonstruáló mamut feladat volt.

Távprojekt

Mi nem szerettünk volna új házat, hanem inkább a régit megmenteni. Ebben Evert csodálatos partner volt. Ő a Tisza-tónál él, Ő irányította az építkezést. Kreativitása, merész ötletei segítettek minket is a szárnyalásban. Mindennek a megvalósítása másfél évet vett igénybe. Igen, ez roppant komoly feladat volt, hiszen nem voltunk jelen csak pár havonta az építkezésen, mégis minden úgy történt, ahogy mi megálmodtuk.

Minek a lakberendező, ha van kreativitás? 🙂

Lakberendező nincs. De vagyunk mi, Joerg és Gabriella, két kreatív álmodozó ember, aki mer új dolgokat kialakítani és bevállalni a másságot. Joerg nemcsak művészi hajlamokkal megáldott, de igazi ezermester is. Sok tárgyat a portan Ő keltett életre. A festmények is az Ő keze munkái. A bútorok zöme Németországból érkezett, közel mind újhasznosított design bútor. Én inkább a merész bohókás ötleteket hozom be a történetbe, hiszen sűrűn elhangzik egy hasonló kérdés: Drágám, mit szólnál hozzá, ha építtetnénk egy 8 személyes hintát, ami közepén tüzet lehet rakni? Ilyenkor, persze először nem aratok babérokat az ötleteimmel, de sok ilyen projekt így kezdődött. A kivitelezést kizárólag a Tisza-tó környékén élő szakemberek segítségével valósítottuk meg. Fantasztikus emberek élnek itt, hozzáértésben nincs hiány.


Van egy csomó program ajánlásotok! Hogyan képzeljük el a szervezést? Ti segítetek az előkészítésben és akár a lebonyolításban, vagy Ti a megfelelő környezetet, hátteret adjátok egy programszervező számára? Milyen eseményeknek adtatok már otthont?

Ez egy nagy kihívás, de minden megoldható. Ha egy építkezést meg tudtunk valósítani távirányítással, akkor egy party, egy szülinap, workshop megszervezése inkább élmény, mint feladat. Sok Tisza- tavi szolgáltatóval dolgozunk együtt, helyben sok segítségre leltünk, a Ki-kötő helyi emberek összefogásával nyújtja a személyre szabott programokat. Ennek koordinálását én vettem át.

Privát program

Ezen a héten például egy háromgenerációs család szülinappal összekötött nyaralását készítem elő, ahol az édesapa meglepetésként egy isteni, a Mariska Étteremből szállított gourme vacsorával, a Ki-kötő pajtában tartott borkostolóval és mindezt egy élő házikoncerttel fogjuk megédesíteni. De volt már nálunk Női Elvonulós Workshop, kovászos kenyér sütő Workshop is, illetve egy egyhetes német Mentőkutya-kiképző tábort is elláttunk programokkal.

Ha már programok: A saját projektjeiteken kívül mit javasoltok a környező lehetőségek közül?

Az utóbbi 5 évben robbanásszerűen megnőtt a Tisza-tónál azon szabadidős lehetőségek száma, ami valóban élményszámba megy. Természetközeli és lelassít. Új vízi kilátók épültek, ahova már eljutni is egy élvezet. Sok különleges hajóskiránduláson mesevilágba visznek el a tó hajóskapitányai. A biciklizés a tó körül egy csodaélmény. Egyre több minőségi étterem üti fel a fejét, állatparkok épülnek, vízi játszóterek, egyre több a minőségi gyermektábor. A SUP Bázis, ami egy magas színvonalú SUP iskola közvetlen a kis falunkban található, a Füzes Sajtműhely 5 perces sétával elérhető, és persze az ÖKO Centrum, ami egy egész napos program az egész családnak.

Négylábúaknak is

A Tisza-tó továbbra is négylábú-barát maradt, több mancspancsolóval, kutyás túrautakkal és rengeteg étteremmel, ahova a macsosokat is beengedik.

Jó szívvel ajánlva

Ha ajánlhatok egy különleges titkos helyet: a Jóreménység sziget. Menj el oda. Azon a stégen, ami benyúlik a tóba és ahol a hullámok valóban magasabbak, mint máshol. Ott megérzed, hogy miért szerettek bele annyian ebbe a környékbe. A kis Jóreménység félszigetet ingyen bárki meglátogathatja, ápolhatja, szeretgetheti.

Idő… az kell

Mint látod, a lelassuláshoz és feltöltődéshez idő kell, illetve ilyen és hasonló élmények, amik feledtetik a hétköznapokat. A Tisza-tó az egyik legtökéletesebb hely egy hosszabb feltöltődéshez Magyarországon.