fbpx

Függő lettem… Mecsek Szíve Glamping – Élménybeszámoló

Jelentem: Függő lettem… Glamping függő, függőszék és függőágy függő. Előbbi kifejezést nem is ismertem még igazán. Sejtegettem, hogy miről szól, de az köszönőviszonyban sincs azzal az egyedi élménnyel, amit átélve egy ilyen lakóalkalmatosságban tapasztal az ember. Glamping függő lettem úgy, hogy a sátrazás eddig  csak mint “elmegy egynek” érzéssel töltött el. Többször aggódtam a szabad ég alatt alvástól, mint amennyi jóleső izgalommal készültem ezekre az éjszakákra. Mecsek Szíve jövünk!


Készülődés fokozott izgalmakkal

Mindig vágyunk új és új helyekre. Mindig vágyunk új élményekre. Ezzel töltődünk, ezzel feledtetjük a mindennapok nehézségeit.  Most azonban félsz és megakérdőjel van bennem. Mennyire lesz otthonos egy sátor számunkra? Mennyire fog megvédeni a külvilágtól, az időjárástól és a sok kis ízeltlábútól? Hogyan fogok aludni a “szabad” ég alatt? Annyira fáradtak vagyunk a hétköznapi állandósult rohanás miatt, hogy már egy jó alvás is felérne egy lottó ötössel. Szóval az indulás ez esetben még nem szabadított meg a stressztől…


A vidék segítőjobbot nyújt

Elsuhanó táj, magyarosan döcögő menetzaj, a klíma hűs ölelése, kedvenc dallamaink hívogató hangjegyeinek melodikus megjelenése a lelkünkben besepri a szőnyeg alá minden rossz gondolatunkat. Sikerül átlendülnünk a holtponton, és megérkezik a flow, mely oly régóta éltet minket: UTAZUNK! Célpontként Baranyai hegyhát domborulatait és egyre emelkedő vonulatait jelöltük meg.  A Keleti és Nyugati Mecsek tájvédelmi körzet között vár ránk Magyarszék. Már a neve is megnyugtató.
Azt súgja: ‘Jer Vándor! Üllj le egy kicsit! Látom megfáradtál utadon.

Kedves Magyarszék! 
Ha egy ágyad is van, akkor a legjobb vendéged leszek és mindent megadok számodra, amire egy szállásadó vágyik. Jó vendéged leszek, pihenek mikor pihenni kell, csodállak mikor csodálni kell, és hallgatlak mikor hallgatni kell. Bármit kérsz megteszem és mindezt megosztom hű Társammal is, akire jóban, s rosszban számíthatok.


Megérkezni klassz dolog

Az egyik kedvenc momentum számunkra, mikor megérkezünk. Ilyenkor már majd szétrobbanunk a kíváncsiságtól. Minden perc, sőt másodperc egy adrenalinbomba számunkra és mivel mi kizárólag Egyedi Szállásokkal foglalkozunk a megérkezés pillanatai sosem átlagosak, sosem hétköznapiak. Mindig egy kis mennyország fogad, csillogva, villogva, ragyogva ránk sugarával és elkápráztat minket különlegességével. Mikor belevágtunk ebbe az utazósdiba, majd elhatároztuk, hogy vállakozást építünk rá, nem is sejtettük, hogy milyen szerencsések vagyunk, hogy azzal foglalkozhatunk majd, amit a legjobban szeretünk. És bár nem mindig könnyű ez sem, klasszisokkal jobb így az életünk, mint a korábbi hangyasorsban töltött évek alatt.


Baaah, ez tényleg egy sátor!

Na, jó! Most hogy is van ez? Belül fix falak, kívül sátor? Harry Potter elmehet a sunyiba a varázs sátrával! Ez mennyire menő már? Buboréklakunkba lépve totál olyan, mintha egy fullos apartmanba érkeznénk… csakhogy itt a falak nem bezárnak valahová, hanem továbbra is teret adnak a szemnek, a fülnek, az érzéseinknek. Sosem éreztem még ilyet. Egyszerre könnyed és masszív, aktív és passzív. Minden kételyem elszáll. Egyszerűen imádom. Az ágyak – kétszintes kupolasátrunk – teljesértékű szundításra invitálnak… eleget is fogok tenni, de még felfedező útra indulunk a telkünkön, hiszen egy kellemes udvar is kapcsolódik a Mecsek Szíve Glamping épületéhez.


Amíg a szem ellát – Mecsek Szíve panoráma

A panorámánk mesés. Nem indultunk korán, így már most kacsingat felénk az alkonyat. Szemében tükröződik valami csalafintaság… tud valamit, amit mi nem. Akár a házban – Hááááázban?! Sátorban! – pakolászunk, akár az udvaron készülődünk a vacsorához az égi fények folyamatosan elvonják táncukkal a figyelmünket. Egyszer-egyszer felnevetünk, ahogy a másikon meglátjuk a bambulás jeleit. Persze rögtön megmagyarázzuk, hogy csak mélyen átszellemülve élveztük a látványt, de igazából totális off állapotot élünk meg ebben a mérhetetlenül megnyugtató környezetben. A ropogó tűz hangja felébreszt. Parázsra hajtunk, mert a saslik parázson sütve a legízletesebb. Időnk, mint a tenger… a legjobb izzást is meg tudjuk várni…, s míg várakozunk a szemünket legeltetjük a nap korongján, ahogy lassan csordogál lefelé.


Mecsek szíve

Vacsora közben a térképet nézegetjük és tervezgetjük az elkövetkező napokat. Magyarszék szinte pontosan a két legkiemelkedőbb mecseki tájvédelmi körzet közepén található. Szállásunk neve hűen tükrözi ezt: Mecsek Szíve Glamping. Tökéletes névválasztás hiszen mindent elmond és még jól is hangzik. Gratula érte. 😉 E kettős arculatú vidék megannyi szépséget és látnivalót rejt. Szívüket mi is kitárva fogadjuk a hely  jó energiáit és grillezés közben gyönyörködünk a minket körül vevő mesés miliőben. Hát persze, hogy így minden falat finomabb,  mint máskor.


Ejtő

Ez esetben nem ernyő, hanem a szó  legszorosabb értelmében csak simán lazítunk, ejtőzünk. A pocak tele, a naplemente fenséges és a sátor mögött lévő “hintapark” zseniális. Van itt függőszék és függőágy. Függővé válunk mi magunk is. Egyikből a másikba átfészkelődve a gravitáció minden gonosz próbálkozását legyőzve élvezzük ezeket a pompás pillanatokat. Ahogy ereszkedik a nap, úgy élénkülnek meg a természet prímásai és andalító nótázásba kezdenek. Milyen szerencse, hogy a kedvenc dallaminkat húzzák, így zavaró tényező helyett ideális muzsikát szolgáltatnak az alvás előtti esti relaxhoz.

A glamping ilyen téren igazi sátor, tehát vékony falait tekintve pont annyi zajt engednek át, amennyi megadja a szabadég alatti feelinget. Sőt, kupoláján át látni a csillagos eget, így a villanyt csak annyi ideig kapcsoljuk fel, ameddig feltétlen szükséges. Két nagyméretű franciaágy van. Egyik közvetlen a kupola áttetsző teteje alatt, így hezitálunk is erősen, hogy ebben az ágyban, vagy a lentiben szenderejünk el.


Az úti cél: Abaliget

Üdítő az ébredés ebben a környezetben. Luxus sátrunk konyhájában ínycsiklandozó Nespresso-t készítve készülünk a kézműves reggelihez, amelyet a szállás kínálta szolgáltatások közül választottunk. Csupa finomság, ráadásul jó része olyan nyammogni való, amelyet akár magunkkal is tudunk vinni a betervezett programjainkhoz.

Két dolog rendelkezésünkre áll ezen a csodálatos napon. A kánikula, és a józan paraszti eszünk, hogy ebben az időben nem nyomorítjuk magunkat erdei túrákkal. Szerencsénkre itt van nem messze Abaliget, ahol olyan sétára van lehetőségünk, mely során nem sül meg az agyunk. Sőt, még lehet fázni is fogunk. 😀 A forróság elől az Abaligeti-barlang ad menedéket, aminek falai közt nemcsak hűsítő frissességre lelünk, hanem cseppkő díszeivel látványosságnak is pompás kalandot élhetünk át. Az óránként induló szakvezetésre igényt tartunk, de szerencsére utána is lehetőségünk van még önállóan is szemlélődni. 97%-os páratartalmának köszönhetően a tűdönk új életre kel, és olyan energiát szívunk szó szerint magunkba, amit kár lenne elpocsékolni.


Orfűi délután

Kirobbanó formában vagyunk. Egy jó ebéd Orfűn tovább emeli energiaszintünket. Orfű egy aranybánya, ha a lehetőségeinket nézzük. Az orfűi malmok igazán jó támpontok számunkra, hisz nemcsak látványosságot, hanem pl. a vizimalom a Vízfő tanösvény kiinduló pontja is egyben. 1 km-es hosszúságban  húzódik a mecseki erdőkben. Fél órás séta rendkívül hangulatos és mozgalmas állomásokkal, mint a Malommúzeum, Vízfő-barlang és forrás, Füves élőhely – forrás (másnéven Barlangkutatók forrása) és az Égerliget-égeres láperdő.
Maradt erőnk megmászni a Balázs-hegyi kilátót is, ahová már csak azért is vágytunk, mert a Sárkány-kút felől lehet megközelíteni. Ennek a kútnak van az egyik legkedvesebb legendája, amely még közelebb hozza számunkra a vidék hangulatát.


Csobbanni, de jó! – Itt az Orfűi tó

A kánikula és a sok séta kezd legyőzni minket, de Orfű nem hagyja, hogy elcsüggedjünk. Kellemes strandjaival sok lehetőséget ad a pancsolásra. Az év egyik leghíresebb csobbanása is itt zajlik, mégpedig az újévi jeges csobbanás. Ezt is jó lenne egyszer kipróbálni és már csak a gondolattól is kiráz a hideg. Mi is megállunk az orfűi szabadstrandnál és átadjuk magunkat a hűsítő hullámoknak. Kellemes tiszta vizű, de hirtelen mélyülő partszakasz. Rengeteg árnyékos hely, még az autóknak is, ráadásul ez a rész ingyenes. Arra az 1-2 órára, amíg mi megpihenünk és felfrissülünk tökéletes.


A Mecsek Szíve visszavár

Tartalmas napunk után letörölhetetlen mosollyal térünk vissza szálláshelyünkre, amelynek kisugárzása most is magával ragad. Vacsorához készülve örömködünk, hogy még épp elcsípjük a naplementét. Az előző esti élményt mára is beterveztük, hiszen ritka mámorító érzéssel tölti el az embert. 12 millió 623 ezer 132 db fotót lőttünk a panorámánkról és a látványról, de hiába a technológia nem adja vissza az élményt. Nincs más, ha ilyenre vágytok, akkor el kell menni a Mecsek Szívébe! 🙂 Azt gondolom, hogy megfelelő mértékű romantikus érzés van bennünk, de a lelkünk túlcsordult, mikor a jacuzzi pezsgő habjai között néztük, ahogy a nap utolsó sugarai is lebuknak a mecseki erdők levéltakarója alá. A nap aludni tér és mi is csatlakozunk hozzá.


A távozás pillanatai – Pá Mecsek Szíve!

Piszok jól aludtunk megint. Amilyen izgatottak voltunk az érkezéskor, olyan lehangoltak vagyunk most a távozásra készülve. Kevés volt a két éjszaka és ez rányomja kicsit a bélyegét a reggeli kávénkra. Milyen szerencse, hogy a mai napra is csodás programot terveztünk, melyhez a nyári, szinte már mediterrán idő tökéletes partnerünk. A hazaút előtt még fürdőzünk egyet a Magyarhertelendi Termálfürdőben, amelyet ajánlás útján találtunk… ezúton köszönet a szállásadóinknak érte

Autókázás közben közeledve otthonunkhoz arról beszélgettünk, hogy milyen különleges és egyedi szállásforma is a glampigezés, milyen spéci világot ismerhettünk meg is. Természetesen, mint mindig most is sikerül túlgondolnunk és már megint ott tartunk, hogy miként és hol férne el egy ilyen extrém sátor az udvarunkon… 😂

Megnyugtató gondolattal fordulunk rá az utcánkra: Ha véletlenül kis kertünknek nem lesz része egy ilyen csodasátor, akkor is tudjuk: A Mecsek Szíve Glampingbe bármikor visszatérhetünk.