fbpx

Élménybeszámoló – Boglya Ökoház Ozora-Természetesen

Vagy szerencsések vagy nagyon ügyesek vagyunk. Hogy miért is? Mert nekünk sikerült megtalálnunk a kellemest a hasznossal típusú munkát, vállalkozást. Utazásaink során sokat pihenünk, és egyben minimum ugyanennyit dolgozunk is. (Kitekintés a Boglya Ökoház élménybeszámolójában)

Minden Egyedi Szállásunknál egyedi élmények és érzések vesznek körül minket. Ezeket keressük, kutatjuk és mutatjuk meg nektek is. Minden találkozás és visszajelzés – szállásadó Partnereinkkel – megerősít minket, hogy jó úton vagyunk… és egyre inkább úgy érezzük, hogy úton lenni jó. Ez nagyon sokat jelent számunkra. Sokat jelent, mert mi abban hiszünk, hogy nem a cél – pl. úti cél – a fontos, hanem maga az út. (Szerk.)


A régi az új új – Boglya Ökoház

Mármint, ami a dolgok megközelítését illeti. 😉

Jelen élménybeszámolónk egy új világot nyit meg előttünk, ami azért fura, mert igazából nem egy újkeletű, rendkívül modern világ kapuján lépünk át. Éppenséggel, hogy pont egy visszanyúlásról van szó. Vissza a természethez. Ez esetben nem a modern műszaki megoldások, nem az innovációs lehetőségek tárháza, nem futurisztikus elemek használata, hanem a legtermészetesebb múltbéli technológiák mai köntösébe bújtatott megközelítése az, ami kellően különlegessé teszi szállásunkat a Boglya Ökoházat.

A fenntarthatóság jegyében létrehozott vendéglátóhelyről kapott információk olyan izgalommal töltenek el minket, mint mikor cirkuszba készülünk. Izgatottak vagyunk és kíváncsiak. Mi vár ránk és vajon milyen lesz egy igazi szalmaházban lenni?


Meglepetés és megnyugvás

A megérkezés pillanatára nehezen találunk szavakat. Vegyes érzésekkel közelítjük meg a Boglya Ökoházat. Általában azzal találkozunk a szállások közvetlen környezetében, hogy minden precízen, centiről centire megtervezett módon csillog-villog, ragyog, mintha épp most érkeznének a Kertvarázs magazintól fotózni. Sokszor ezek a fullosan dekorált udvarok óvatosságra intenek és van bennünk egy félsz, hogy nehogy letörjünk, felborítsunk valamit és elrontsuk az összképet. Itt azonban nem szúrja ki a szemünket ez a fajta tökéletességre törekvés, hanem egy mérhetetlenül természetes kép fogad… és ez megnyugtató. Különös, de meglepettségünket felváltja a nyugalom, melynek köszönhetően egyre otthonosabban érezzük magunkat. 1,5 hektár erdő, gyümölcsös és szőlő vesz körül minket. Az autó leállításával mintha valami súlyos terhet tennénk le – egyszerre sóhajtunk egy hosszút, ahogy megállunk a kertben.


Üzen a természet

Csend! Az autó morgásának megszűnésével szinte ránk kiabál az erdő csendje. Azt mondja: – Pssssszt, csendesedj! A lábunk legyökerezik és egy pár pillanatra eggyé válunk a talajjal. Csak az esőcseppek csókjainak cuppanásait halljuk, ahogy találkoznak a földdel és a ház fa elemeivel. Szeretjük ezt hallgatni. Ha nem zavarna, hogy a bőrünkkel, hajunkkal is kapcsolatba lépne a természet ajka, akkor elálldogálnánk még pár percig. Benyúlunk az autóba a csomagokért és belépünk a házba, ahol a csend még jobban körül ölel. Egyre jobban hatalmasodik rajtunk egy érzés. Lassíts! – súgja egy hang. Ahogy ezt meghalljuk még a légzésünk is lassulni kezd. Hirtelen hallhatóvá válik a szívdobogásunk, mely a pakolás hevében szaporább, mint normál esetben. Egymásra nézünk, mosolygunk, körbe nézünk, majd megint egymásra. Ismét mély sóhaj és mosoly.


Természetes anyagokkal – Boglya

A Boglya oldalfalai szalmabálákból készültek, erre vályogvakolatot vittek fel, melyeknek köszönhetően sokkal melegebb hatásúak a falak, mint a hagyományos tégla, vagy könnyűszerkezetes épületek esetében. Az udvar felől viszont csak ablakokkal találkozunk, amely olyan élményt nyújt, mintha a bent is kint lenne. A házikóban felhasznált sok faanyag, ami körülvesz még közelebb visz a természethez, amely ölbe vesz és elringat. A házikó rendkívül logikus és gazdaságos kialakítása, valamint építészeti anyagainak köszönhetően mintapéldája a fenntartható fejlődésnek. Ez kifejezetten célja is volt vendéglátóinknak: minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyni. Itt még a csapadékvíz is hasznosítva van.


A kevesebb néha több – természetesen

Az egyik legfelüdítőbb az egészben, hogy nincsenek a megszokott „kötelező elemek”, mint medence, jacuzzi, szauna, vagy bármilyen más wellness akármicsoda. Ez felszabadító érzéssel tölt el, mert nem száll meg az a szokásos érzés, hogy ha már van valami, akkor azt „muszáj” használni. Végre úgy foglalkozhatunk magunkkal, hogy nem kell hozzá igénybe venni semmi külső eszközt. Jacuzzi nem is lesz, ez tuti – tudtuk meg a tulajdonosoktól –, hiszen az egyáltalán nem illik bele egy ökológiailag tudatos ingatlan működési elvébe. Először zavarban vagy, majd rájössz, hogy ez igazából új lehetőségeket nyit meg a relaxációban, amelyre a zakatoló hétköznapokban vágysz. Lustálkodás level 100.!


Viszlát stressz!

Ha nem lenne ötleted, hogyan láss neki a meditációs pihenésednek, akkor bátran huppanj bele a hálószobában található lábas kádba. Forró víz, könyv és stresszoldó fürdősó. Olyan szinten lazít el, hogy konkrétan elfelejtkezek az időről és – szégyen, nem szégyen – a családomról is. Az egész év összes feszültségét leáztatom magamról, mely után az álom fekete selyme úgy hull reám és takar be, mint puha avar az őszi erdő talaját.


Boglya – aaa, Jeee !

A hajam úgy áll, mint a széna- vagy szalmaboglya, de egy cseppet sem zavar – végre egy hely, ahol ez stílusos és illik a helyszínhez. Az előző esős nap után a felhők mögül kacsintgató nap sugaraimelegséggel töltenek fel, ahogy hatalmas üvegfelülettel rendelkező ablakokon át felhevülve cirógatnak. A reggeli bekészítés kifejezetten igényes és ízléses. Sok eleme háztáji, saját vagy egyéb kézműves termék. Általában nem jellemző és nem is így tervezzük, hogy sokat reggelizünk, de degeszre esszük magunkat. Házi kenyér, felvágott, sonka, sajt és olíva bogyó, amelyeket mintha frissen facsart narancs dzsúzzal öblítünk le. Roppanós alma is van, amit már csak a szemünk kíván… Kiránduláshoz elrakva. 😉


Napfürdőzünk miközben a kávé készül. Csak állunk és bambulunk. 0 gondolat. Már nem is emlékszem mikor volt utoljára ilyen. Mindig agyalunk, mindig forgunk valamin, mindig ötletelünk… mindig tervezünk. Szeretem most az agyam… végre nem veri a tam-tamot. Lehet még mindig alszok és ez is valami álom?


Zene a füleinknek – a természet hangjai

Kilépve a teraszra kávéval a kezünkben a természet ismét megszólít. A csend most kissé élénkebb. Hallani a természet apró zendüléseit. Figyelünk és megpróbálunk még benne maradni ebben a reggeli hangulatban. Az első, ami megszólít a környezetünk illatvilága. A tegnapi eső ma frissességet és tiszta levegőt kölcsönöz a minket körülvevő faunának. Szépen és lassan szárad minden. A következő, amire felfigyelünk a természet hangjai. Madarak szárnysurranásai jobbról, szellő simogatására megrezdülő faágak zizegése balról, és kellemes zümmögés – méhek és egyéb porzórovarok hasznos munkájának berregése a ház körül. Köszi napsugár, hogy előcsalogattad apró barátainkat, aki nyüzsgésükkel életet hoznak ébredezésünkbe. Most értjük csak meg igazán miért nagyszerű, ha a kert a természetre van bízva és emberi beavatkozás csak éppen a szükséges mértékben van jelen. Ez a sok kis impulzus minket is beindít. Tervezés indul. 😊


Menni vagy maradni?

Bár szállásunk minden pontja megérint, hogy csüccsenjünk még le és lazuljunk, úgy érezzük, hogy ezt a csodás napot vétek lenne nem kihasználni. Ozora község közelében sok látnivaló van. Pont középen vagyunk a Dunát és a Balatont tekintve. Mindkét cél milliónyi lehetőséget kínál, de ma csak minimális mértékben szeretnénk az autóban lenni, ezért a legközelebbi látványosságokat választjuk. Az első ilyen pont az Ozorai Pipo vára, melynek már a neve is jó hangulatot áraszt. Még szép, hogy ez a reneszánsz csodahely megannyi élményt kínál. Egészen romantikus sétálgatni a belső udvaron és az emeleti történeti termekben, ahol Pipo hitvesének a hálószobája, díszes trónterem, reneszánsz ebédlő és a vár felszentelt kápolnája található. Megtekinthető a fegyvergyűjtemény gótikus páncélzatú életnagyságú lovaskatonával és a XVII. századi főúri konyhája is. Az épületben hangulatos reneszánsz kávézó is működik. Elkortyolgatunk itt is egy könnyed kávét, közben kacagunk egy nagyot, mert óhatatlanul kiemelem a kisujjamat miközben szürcsölgetek.

A palotában szálláshelyek is találhatóak, akár baldachinos ággyal. Ha nem lenne tökéletes Boglya szállásunk, akár még maradhatnánk is, de ismét a menni érzés győz. Főleg, hogy további kalandokat tervezünk és ilyen impulzív környezetben repül az idő.


Vár után természet tár

Boglya Öko – vendégházunk ihleti következő programhelyszínünket, amely a Tamásiban található Dám Pont Ökoturisztikai Látogatóközpont. Varázslatosan színes világba csöppenünk. A kétszintes épületben egy interaktív, digitális és mechanikus eszközöket alkalmazó foglalkoztató- és kiállítótér kapott helyet. Gyermeki lelkesedéssel nézegetjük a kiállítás szebbnél-szebb, érdekesebbnél-érdekesebb elemeit. Szinte ránk esteledik, és bár csodálatosak a fények ilyenkor is, de tudjuk, hogy szálláshelyünkön milyen meghitt hangulat fogad majd, így visszatérünk szalmakuckónkba.


Szerencsére a tegnap esti könyvből még jó pár oldal megmaradt, így új kedvencem a lábaskád ma sem marad egyedül – ismét csobbanok egyet. Maradnék órákig a fürdővizem simogatását élvezve, de Párom is igényli ezt a feelinget. Önzetlenül átadom neki a helyet, míg én a tetőtéri olvasó sarokban folytatom a relaxálást könyvem oldalait lapozgatva. Az esti fényeket figyelve csendesülünk el és várjuk a következő napkeltét, amely még mindig ebben a csodás meselakban ér majd minket. Lehet haza sem megyünk innen…

Búcsú

Korán ébredünk… Pirkadatkor jól bebugyolálva a teraszon lévő hintában ülve elmerengek.

A búcsú mindig nehéz, de most többszörösen fog el az érzés, miközben ezeket a sorokra gondolok.

Először is azért, mert itt hagyni a Boglya Ökoházat olyan érzés, mint amit a kismalac érezhetett, amikor a gonosz farkas elfújta otthonát. Kétségbeejtő és rossz… Egyetlen reményünk, hogy ide visszatérhetünk bármikor.


Másodsorban pedig, mert ez volt 2022-es évünk utolsó ilyen utazása, ahol valamely pompás Egyedi Szállásunkon tapasztaltakról mesélhetünk nektek. Ez az élménybeszámoló rávilágít arra, hogy mennyire szeretjük a világunkat, melyet magunknak teremtünk, és megmutatja, hogy érdemes tovább haladnunk ezen az úton. Kívánjuk mindenki számára, hogy éljenek át hasonló élményeket és érzéseket szállásainkon. Pihenjetek meg, merítsetek erőt, és táplálkozzatok ezekből a pompás helyekből, amelyeket azért hoztak létre, és mi is azért mutatunk meg nektek, hogy tökéletes kikapcsolódásban legyen részetek.