Angolszász cottage-ra emlékeztető nádtetős présház a Balatonnál

Balatongyörök évek óta az egyik közkedvelt úti célunk, ha nyaralásról van szó a Balatonnál. A híres Szépkilátó közelében a domboldalon találtunk rá  erre a  fantasztikus nádtetős présházra , amely ma már egy különleges vendégház szerepét tölti be.

A romantikus házikó  ideális választás  mindenkinek, aki szeretne egy kicsit megfeledkezni a szürke hétköznapokról vagy csak egy kicsit a nyüzsgő város zajától eltávolodni. A teraszról és a szobából is kiváló panoráma nyílik a Balatonra, amely szinte megunhatatlanul ámulatba ejtő.

A vendégház nevéhez hűen valóban egy angolszász cottage-ra emlékeztet nádtetejével, zöldes pasztell  színvilágával, ami azonban belül stílusban hozzá illő egyedi berendezéssel párosul, melynek összeválogatására nagy hangsúlyt fektetett Noémi és Attila.

                       

Interjú Tóth Noémivel és férjével Attilával a Noemi’s Cottage kedves házigazdáival

 

  • Milyen régre nyúlik vissza ennek a fantasztikus egykor még présházként funkcionáló angol szász stílusú cottage-nak a története?

A ház történte valószínűleg 1808-ig nyúlik vissza. Az építkezéskor megtaláltuk a ház mellett az eredeti évszámos  vörösfenyő gerendát. A gerenda annak ellenére, hogy több mint 200 éves, tökéletes állapotban volt. Ma újságtartóként és fogasként funkciónál.

                   

 

  • Elsősorban magatoknak álmodtátok meg vagy már a megvásárláskor tudtátok, hogy később megnyitja kapuit a nagyközönség előtt is?

Már a megvételkor úgy terveztük, hogy megnyitjuk kapuit másoknak is. Én (Noémi) a divatiparban dolgozom, ahol a január/ február mellett a július/augusztus a legfontosabb hónap. Ilyenkor nagyon sok a munka és maximum csak rövid szabadságra van lehetőség. Kár lenne, ha a ház pont ezekben a hónapokban üresen állna. De mi úgyis jobban szeretjük az elő- és utószezont.

 

  • A házat főleg az angolszász stílus jellemzi. Az erre a stílusra jellemző egyedi vonásokat, színeket Ti találtátok ki vagy kértetek szakmai segítséget? Honnan inspirálódtatok?

Különböző, főleg külföldi magazinokból és a Pinterest-ről inspirálódtunk. Kis Alexa stylist tanácsadóként vett részt a munkában. Főleg a vitás kérdésekben segített, ahol nem tudtunk megegyezni.

 

                      

 

  • Volt valamilyen kötődésetek Balatongyörökhöz, hogy itt valósítottátok meg ezt az álmotokat vagy csak az otthonotok közelsége (Ausztria) miatt kerestetek errefelé eladó ingatlant?

Én gyerekként sokat nyaraltam a környéken. Főleg Györökön, Vonyarcvashegyen és Ábrahámhegyen. De tágabb körben keresgéltünk. Igazából véletlen volt, hogy pont itt találtuk meg a házunkat.

 

  •  Mikor vágtatok bele a felújításba és mennyi időbe telt mire kész lett?

A felújítást 2013 tavaszán kezdtük és teljesen 2014 nyarára készült el. Volt elég sok váratlan bonyodalom a felújítás során, de szerencsére a végén mindent sikerült megoldani.

 

                                                  

 

  • Milyen különleges lakberendezési tárgyak díszítik a házikót, amit érdemes lenne megemlíteni? Ezeket hol szereztétek be?

Sok mindent szereztünk be bolhapiacról és egy osztrák használt dolgokat árusító oldalról (willhaben). Pár dolog, például az étkező padja és az egyik szoba ágyvége a nagymamám házából származik. De vettünk különböző tárgyakat külföldi utazásaink során is. A strandtáska Marokkóban készült, a falon logó hal pedig Thaiföldön.Vannak modern design tárgyaink is. Több dolog, például a kerti étkező asztallapja, a mosdópult és a kereszt a falon az IVANKA betontól származik. A mellékhelyiségben logó drót képet pedig a testvérem készítette a 30. születésnapomra.

 

       

 

  •  A kertben található két fügefa is, ami erre a vidékre a levendula mellett igen jellemző. Készül esetleg valami általatok készített házi finomság az itt termett fügéből vagy akár a levendulából?

Sajnos a fügefa a formájából adódóan nem sok gyümölcsöt hoz. Mi a levendulát enni nem igazán szeretjük. Egyenlőre molyok elleni ruhazsákot szoktunk belőle készíteni. De még gondolkodunk a megfelelő felhasználási lehetőségen, mert a másik házunkban is nagyon sok terem.

 

 

Nézzétek meg az alábbi linken cottage-ról készült imázsfilmünket is, melyben közelebbről is betekinthettek a házikóba és az onnan elénk táruló csodálatos panorámába. Ha pedig szívesen ellátogatnál hozzájuk, keresd közvetlenül Noémit és Attilát, akik készségesen válaszolnak minden kedves érdeklődőnek.

Noemi´s Cottage